Kapcsolat

Az irodai dolgozók több időt pazarolnak el a lassú gépekkel, mint amennyit nyaralással töltenek

Budapest, 09.09.2016
Az éves nyári szabadságolások végén mutatta be a Sharp kutatása eredményeit, amely szerint egy átlagos magyar irodai dolgozó évente legalább 19 napot pazarol el a lassú vagy alacsony hatékonyságú eszközök miatt. Többet, mint amennyit a legtöbb ember nyaralással tölt.

A leginkább időrabló tevékenység a fájlok szerveren való keresése – naponta átlagosan 22 percet emészt fel – köszönhetően a rossz kereső-eszközöknek. További gyakori idő pazarló elfoglaltság a nyomtató használata: naponta öt percet várunk rá, hogy bemelegedjen, és további nyolc percet az oldalak kibocsátására. 

Az 500 magyarországi irodai dolgozó részvételével elkészített kutatás eredménye szerint ez összesítve naponta 35 elvesztegetett percet is jelenthet munkavállalónként, ami évente 140 órának, azaz évi négy hétnek feleltethető meg. Ezek a kiesések a vállalkozásoknak dolgozónként éves szinten 19 napot jelentenek, azaz több időt, mint egy háromhetes nyaralás.

A válaszadók közel 70 százaléka szerint munkahelyük irodai eszközei elavultak. Ha irodájuk korszerűbb készülékekkel rendelkezne, a dolgozók közel fele (48%) szerint hatékonyabbak lenne munkája, és majdnem minden nyolcadik (12%) válaszadó azt mondta, hogy nem keresne magának másik állást. Mindez arra utal, hogy a vállalkozásoknak komoly lehetőségei vannak mind a hatékonyság növelése, mind a munkaerő megtartása terén.

- A műszaki eszközöket arra tervezték, hogy megkönnyítsék életünket, segtítségükkel gyorsabban elvégezzük munkánkat, azonban a való életben az elavult vagy nehezen használható készülékek a legtöbbször csak lassítják az embereket, idejük elvesztegetésére kényszerítve használóikat. – mondta  Szabó Zsolt, a Sharp Electronics Magyarország Visual Solutions kereskedelmi képviselője. 
- Ez a holtidő szűkebb lehetőségeket, profitot és elveszített munkavállalókat jelenthet. A cégeknek fel kell ismerniük az összekapcsolt eszközökben rejlő lehetőségek fontosságát, melyek a dolgozók változó igényeivel összhangban működnek, és lehetővé teszik, hogy a munkahelyi csoportok a legtöbbet hozzák ki magukból, valamint motiváltabb, hatékonyabb munkahelyet teremtsenek.
– tette hozzá.

Megjegyzések a szerkesztőknek:
•    A fenti kutatást 9 európai ország (Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Svédország, Lengyelország, Hollandia, Csehország és Magyarország) 6045 irodai dolgozójának részvételével végeztük el, Magyarországon 500 irodai munkavállalót kérdeztünk meg.
•    8 órás munkanappal számoltunk.
•    Egy év 250 munkanapból áll (hétvégék és a kutatásban részt vett kilenc ország átlagos ünnepnapjai nélkül)
•    A magyar munkavállalók 25 nap éves szabadságra jogosultak, ami nem tartalmazza a nemzeti ünnepnapokat és munkaszüneti napokat.


Kapcsolat

ANNA KOZAK
PR Manager CEE
Anna.Kozak@sharp.eu

Social