Kapcsolat

Sajtóközlemény

Nyomtató biztonság – az ön adatai biztonságban vannak?

Varsó, 28.06.2016

A Sharp Electronics CEE #PrintSafely címmel figyelemfelkeltő e-mailes és közösségi média kampányt indít üzleti ügyfelei számára. A kampány célja megismertetni a felhasználókkal a korszerű nyomtató technológiákat. A modern multifunkciós nyomtatók (MFP-k) összetett és hatékony hálózati eszközökké váltak az elmúlt években a hálózatba kapcsolt számítógépekhez hasonló biztonsági problémákkal. A felhasználóknak tisztában kell lenniük vele, hogy hogyan védjék meg adataikat az egyes végpontokon.

Közép-Kelet-Európából minden évben érkeznek adatszivárgással kapcsolatos hírek, amikor nyomtatókat merevlemezük tartalmának törlése nélkül selejteznek le. Ezeket az eseteket a szakértők a feltörekvő piacokra, így különösen Lengyelországra, Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára jellemzőként tartják számon. Az elmúlt hónapok azonban megmutatták, hogy a nyomtató adatvédelem világméretű probléma. Idén tavasszal a bostoni Northeastern University 59 nyomtatója váratlanul fehér felsőbbrendűséget hirdető, gyűlöletkeltő anyagokat kezdett kibocsátani, egy nagyobb nyomtató spam támadás keretében, a Northeastern Egyetem mellett több másik amerikai kampuszon is.

- Mindenki, aki ismeri a korszerű nyomtatók működését, tudja, hogy a modern MFP-k ha adatvédelemről van szó, semmiben sem különböznek a hagyományos számítógépektől. Az emberek gyakran elfelejtik, hogy az MFP eszközök maguk is rendelkeznek merevlemezzel, USB porttal, a vállalati hálózaton belül működnek, vagy csatlakoztatva vannak különböző felhő alapú szolgáltatásokhoz. Mindezek a jellemzők sebezhetővé teszik őket, ezért a kampányunk célja, hogy felhívjuk ügyfeleink figyelmét erre a témára. - mondta Tomasz Wieczorek, Solutions Product Manager, Sharp Electronics CEE.

A bizalmas adatokra leselkedő veszélyek elhárítására számos lehetőség kínálkozik. A Sharp MFP-k fejlett titkosítási technológiát használnak, amely biztosítja, hogy a merevlemezt sosem lehet más készülékben használni, csak abban, ahol a titkosítást eredetileg telepítették. A merevlemezen lévő adatok biztonságos megsemmisítése (nem egyszerű törlése) az egyes munkanapok végén szintén egy ajánlott megoldás. Amikor egy adatállományt "törölnek" a merevlemezről, a fájlhoz társított adat valójában nem törlődik. Ezek az adatok továbbra is a merevlemezen maradnak, és visszanyerhetők. A merevlemez biztonsági törlése (adatok megsemmisítése) funkció aktívan felülírja a törölt feladatok adatait, megakadályozva ezzel, hogy bárki helyreállíthassa az eredeti adatokat.

- A Sharp-nál tudjuk mi a valódi jelentése az IKT hálózatok információbiztonságának, és ezért kiemelt figyelmet fordítunk az olyan megoldásokra, amelyek a dokumentum munkafolyamatokat védik. A készülék minden hálózati kommunikációja titkosított a biztonságos SSL / IPsec szabványt használva. Az IP címek és / vagy a MAC címek szűrése is lehetséges, megakadályozva ezzel az MFP-hez történő illetéktelen hozzáférést a hálózati felhasználók irányából. - mondta Szymon Trela, Product Manager, Sharp Electronics CEE.

A felhő alapú szolgáltatások növekvő népszerűsége és BYOD modellek alkalmazása elengedhetetlenné teszi, hogy a felhőben történő adattárolásra is ügyeljünk. A Sharp Cloud Portal Office szolgáltatást elsősorban a biztonság kérdése hívta életre. Még az Amazon, a Sharp Cloud Portal Office szervereinek szolgáltatója sem ismeri a titkosítási kulcsokat. Az ügyfelek adatait oly módon titkosítják, hogy még a legrosszabb forgatókönyv esetén sem lehet visszaolvasni őket, a fizikai lemezekről sem. Az Amazon nem tud hozzáférést biztosítani a felhasználók adataihoz olvasható formában.

További biztonsági tippeket, a vállalati adatok biztonságos tárolásának módjáról, a nyomtatási környezetek biztonságának szavatolásához kapcsolódó megoldásokról olvashat hetente a Sharp Electronic CEE oldalain. Kövesse a #PrintSafely kampányt az alábbi oldalakon:
www.linkedin.com/company/sharp-eu – angol nyelven
www.linkedin.com/company/sharp-electronics-magyarország – magyar nyelven.