Students in an IT classroom

Alkalmazotti kockázatok: Hogyan erősítse meg a biztonságos IT viselkedési mintákat

A szigorúbb szabályzatoktól a gyakoribb tesztelésig körvonalaztuk annak a módját, hogyan viselkedjenek a különböző csapatok a nagyobb kiberbiztonság eléréséhez.

Egyetlen vállalat sem mentes az emberi tévedésektől. Függetlenül attól, hogy bírósági dokumentumokat kell sietősen feldolgoznia, az iskolában írja át a óratervet, vagy a vállalat átszervezésével kapcsolatos dokumentumokat küldi el e-mailben, időnként mindnyájan hibázhatunk. Azonban, amint azt nemrégiben megbeszéltük, az alkalmazottak által elkövetett hibák (másként belső kockázat), az adatbiztonság súlyos megsértéséhez vezethetnek, ami kedvezőtlen visszhangot kelthet a vállalatnál, de akár a kiszolgált ügyfelek körében is.

Szerencsére ma már mindnyájan hozzáférünk a legújabb technológiákhoz, amelyek megfelelő konfiguráció esetén további védelmi rétegeket adnak hozzá adatbiztonsági megközelítésünkhöz. De a kis- és középvállalatoknak (kkv-knak) nem csak a technológián kell elgondolkozniuk, hanem azon is, mennyire ismerik munkatársaik a kiberbiztonsági kockázatokat, és ahol lehetséges, meg kell erősíteniük az IT-vel kapcsolatos biztonságos viselkedési mintákat. Felmérésünkben az európai kkv-k 5770 IT-döntéshozója vett részt, és a harmaduk (28%) az alkalmazottak hiányos tudására vagy képzettségére hivatkozott a megnövekedett IT-biztonsági aggályok okaként. 

Mielőtt belemerülnénk annak részleteiben, hogyan erősítheti meg a biztonságos IT viselkedési mintákat, nézzük meg, bizonyos alkalmazottaknál miért nagyobb a valószínűsége annak, hogy belső kockázatot jelent, mint másoknál.
 

Az alkalmazotti kockázat mértéke

A aktuális kiberbiztonsági képzési folyamatok és az alkalmazottak általános gondossága hozzájárulnak a biztonságos IT viselkedési minták kialakulásához. Bizonyos alkalmazottak azonban nagyobb kockázatot jelentenek. Előfordulhat, hogy a szerződéses vállalkozók nem olyan tájékozottak a vállalat biztonsági szabályzatával kapcsolatban, mint az állandó alkalmazottak, ezért nincsenek tisztában valamennyi legújabb kötelezettséggel. Az új alkalmazottak, miközben több rendszer használathoz szoknak hozzá, vagy olyan feladók e-mailjeit böngészik, akiknek még a nevére sem nagyon emlékeznek, mind célpontok lehetnek.


A hibrid munkavégzés szintén kockázati tényező. A csapatok folyton mozgásban vannak, vagy vannak egyesek, akik gyakran egy helyi kávéházból dolgoznak? A külső hálózatokhoz való csatlakozás és a nyilvános helyeken történő munkavégzés ellentétes lehet a szokásos biztonsági gyakorlatokkal. Tehát, hogyan érheti el, hogy a vállalatnál dolgozó minden személy ugyanúgy, a biztonságos IT viselkedési minták szerint járjon el?

Lady working from home - Hybrid work

A leghasznosabb tippek a biztonságos IT viselkedési minták megerősítéséhez

Kiberbiztonsági képzés előtérbe helyezése

Az összes munkatársat, a teljes munkaidős, irodába bejáró alkalmazottól a telephelyre árukat szállítókig téjékoztatni kell a kockázati szintekről. A vállalata rendszereit érheti például a működés leállítását célzó támadás, és előfordulhat, hogy az alkalmazottak nem tudják, hogy külső szoftver vállalati rendszerekre való letöltésével a kiberbűnözők szabad utat kaphatnak a behatoláshoz.

A munkatársaknak és a szerződéses vállalkozóknak tudniuk kell, hogyan azonosítsák az adathalász támadásokat. Ha egy alkalmazottól hirtelen személyes adatok sürgős megadását kérik, vagy arra utasítják, hogy telefonon vagy azonnali üzenetben lépjen kapcsolatba a feladóval, ennek azonnal gyanút kell keltenie. Az alkalmazottakat rendszeres képzésben kell részesíteni, hogyan azonosítsák, és adjanak választ ezekre az incidensekre, azt is beleértve, hogyan elemezzék a feladó címét vagy számát, és hogy automatikusan továbbítsák az esetet az IT-részlegeknek. A képzési eljárások magukban foglalhatnak adathalász és rosszindulatú támadásokat szimuláló teszteket, annak bemutatására, milyen könnyű célponttá válhat az alkalmazott, és milyen sérülékeny a támadásokkal szemben.

Az adathalász támadások mellett az alkalmazottak biztonsági képzésének ki kell térnie olyan témakörökre, mint a smishing támadás (csaló szöveges üzenetek), pszichológiai manipuláción alapuló támadások, közösségi médiahasználat, biztonságos fájlmegosztás és biztonságos internetböngészés. 
 

Prioritise cybersecurity education

A kiberbiztonsági szabályzatok szigorú betarttatása

Érdemes megjegyezni, hogy az adatokkal való visszaélések 74%-áról állítják, hogy emberi tényező is szerepet játszott benne, és az általunk kérdezett IT-vezetők egyharmada (30%-a) ma már jobban aggódik a hibrid munkavégzés okozta biztonságtechnológiai kockázatok miatt.  Ezért fontosabb, mint valaha a felsővezetéstől a munkavállalókig terjedő, átfogó kiberbiztonsági szabályzatok implementálása világos és átlátható kommunikációval.

Ez magában foglalja azt is, hogy az alkalmazottak tudják, hogyan használhatják megfelelően a vállalati eszközöket és rendszereket. Riasztó, hogy kutatásunk szerint a kkv-k biztonsági képzésének háromnegyede (76%-a) nem terjed ki a nyomtató vagy a lapolvasó használatára,  annak ellenére, milyen fontos, hogy az alkalmazottak biztonságosan tudják használni ezeket az eszközöket.

A kiberbiztonsági szabályzatoknak világos utasításokat kell tartalmazniuk a nyilvános Wi-Fi-hálózatok használatához is. Ennek oka, hogy a nem biztonságos kapcsolatok káros rosszindulatú támadásokhoz vezethetnek, és véletlenül még a néhány e-mail gyors elküldésének erejéig bejelentkező alkalmazott is kárt okozhat.

Ez még nem minden, a szabályzatnak a vállalati VPN használatára és bejelentkezéskor egy további azonosítási rétegként többtényezős hitelesítés (MFA) beállítására is bátorítania kell alkalmazottait. Ezenkívül figyelmeztetnie kell a munkahelyi platformok személyes eszközökön keresztül történő elérésének kerülésére, valamint emlékeztetnie a munkavállalókat, hogy soha ne osszák meg jelszavaikat.
 

Get strict with your cybersecurity policies

Maradjon tájékozott az alkalmazottak jelentette kockázatokról

A fentiek egyikét sem lehet hatékonyan végrehajtani, ha maguk a szabályzatok készítői és az IT-részleg nem jól tájékozott a legújabb kockázatokról. Természetesen az olyan kockázatok, mint amit az új alkalmazottak vagy a vállalatot elhagyók jelentenek, örökzöldek. Fontos azonban az újabban felmerülő fenyegetésekkel, például új szerződéses partnerekkel való együttműködéssel vagy az alkalmazottak által használt, a szabályzatban nem szereplő, harmadik féltől származó alkalmazások használatával kapcsolatban is tájékozottnak maradni. 

Ugyanakkor a vezetőknek olyan munkakörnyezet kialakítását is támogatniuk kell, ahol az IT-munkatársak kiberbiztonsági képzésen vehetnek részt. Az alkalmazottakat bátorítaniuk kell, hogy rákérdezzenek vagy jelentsenek minden biztonsággal kapcsolatos aggályt, hogy azokat magasabb szinten elbírálhassák, mivel ezzel növelhetik az általános tájékozottságot 
 

Stay informed on the employee risks

Kockázattudatos munkaerő technológiai támogatással

Az IT-biztonsága csak annyira hatékony, mint a munkatársai. A vállalati vezetőknek és IT-szakembereknek azonban nagyon oda kell figyelniük arra, hogyan támogathatja a technológia a munkaerőt az emberi tévedések megelőzésében.

Az IT-vezetők egyharmada nem különösebben magabiztos (14%) vagy nem magabiztos (15%) azzal kapcsolatban, hogy az alkalmazottak megfelelő tudással rendelkeznek az IT-biztonsági kockázatokról.  De ennek nem kell így lennie. Tippjeink követésével az alkalmazottak és szerződéses vállalkozók bővíthetik a különféle kockázatokról és tevékenységeik következményeiről szerzett tudásukat. További támogatási rétegként a Sharp átfogó, személyre szabott biztonsági megoldások és szolgáltatások széles skáláját nyújtja, hogy a kkv-k védettek legyenek az emberi tévedésekkel szemben. 

Fedezze fel a Sharp biztonsági szolgáltatásait és megoldásait