Woman stood in front on solar panels
Woman stood in front on solar panels

Ismerje meg a napelemeket

Amit a napelemekről és a PV technológiáról tudni kell.

Mely napelemek a legjobbak?

Kihívást jelenthet annak eldöntése, hogy melyik napelem a legjobb az Ön háza, kereskedelmi/ipari épülete vagy naperőműve számára.

Minél többet tud, annál könnyebb a döntés. Ezért az alábbiakban felsorolunk Önnek néhány információt a napelemekről.

Hogyan működnek a napelemek?

A fotovoltaikus panelek 8 fő összetevőből állnak:

1. Alumínium keret
2. Edzett fedőüveg
3. Kompozit fólia 1
4. Napelemek
5. Kompozit fólia 2
6. Hátlap
7. Csatlakozó doboz(ok)

A napelemek fotovoltaikus cellái a napfényt elektromos energiává alakítják. A napenergia a napelemeken lévő kis fémcsíkokon (ujjakon) keresztül a szélesebb fémcsíkokra (gyűjtősínekre) jut, amelyek összegyűjtik az energiát, és a modul hátoldalán lévő csatlakozódoboz(ok)ba továbbítják. A csatlakozódobozon keresztül a napelem más PV modulokhoz csatlakozik, és így alkotnak egy láncot. Egy napelemes rendszer így általában több láncból áll.

Solar PV panels components

Mit kell figyelembe venni a napelemek kiválasztásakor?

Mielőtt egyes napelemek mellett döntene, ellenőrizze az alábbi kritériumokat:

✓ A márka megbízhatósága
A biztonságos befektetés érdekében válasszon egy jól ismert, Tier 1 besorolású napelem márkát, amely hosszú évek óta sikeresen működik.

✓ A PV panel teljesítmény és hatékonyság
A napelem panel teljesítményét WP-ben (watt peak, más néven teljesítmény) határozzák meg, a hatásfokot pedig %-ban adják meg. Minél magasabb az érték, annál jobb, de figyelembe kell venni a Wp per költség értéket is.

✓ Termékgarancia
A termék jótállás garanciát jelent a termék anyagára és kivitelezésére, és kiterjed a napelemekre, ha gyártási hiba okozta problémákat talál rajtuk.

✓ Teljesítménygarancia
A napelem teljesítménygarancia garanciát nyújt arra, hogy a napelem panelek adott számú év elteltével (pl. 25 év alatt) egy meghatározott hatékonysági szinten fognak működni.

✓ Napelem tanúsítványok 
A napelemmodulokat általában szélsőséges körülmények között tesztelik (pl. ammónia, sós pára, homok és PID-ellenállás), és rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal.

Solar pv panels check list criteria

Milyen hatékony egy napelem panel?

A napelem cella hatásfoka azt írja le, hogy a napelem a napfény formájában érkező energiának mekkora hányadát tudja fotovoltaikus úton villamos energiává alakítani.

Az elmúlt 10 évben a kereskedelmi forgalomban kapható átlagos Wafer-alapú szilícium napelemek hatásfoka 15%-ról 20%-ra, vagy még ennél is nagyobbra nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy 20%-os hatásfokú, 1 m2 felületű napelem manapság 200 kWh/év energiát termel szabványos vizsgálati körülmények között. 

A szabványos vizsgálati feltételek a napsugárzás átlagos értékére vonatkoznak. A tényleges teljesítmény nagymértékben függ a napelemmodul földrajzi elhelyezkedésétől. Minél magasabban áll a nap és minél kevesebb a felhő, annál nagyobb a teljesítmény.

A modul hatásfokát a napelem panel adatlapján lehet megtalálni.

De melyek a leghatékonyabb napelemek a világon? A nagy koncentrációjú, többátmenetes (multi-junction) napelemek jelenleg akár 38,9%-os (cellaszinten akár 47,1%-os) hatásfokot is képesek elérni. Ez a technológia még mindig túl költséges a kereskedelmi felhasználáshoz, de már használják például műholdak esetében.

Solar pv panel efficiency