Monokristályos napelemek

Mono vagy poli cellák

Mind a monokristályos (mono), mind a polikristályos (poli) napelemek ugyanazt a funkciót látják el a teljes napelemes rendszerben: befogják a napfényt, és elektromos árammá alakítják. Mindkét cella típus szilíciumból készül, amely egy félvezető anyag. A két technológia közötti különbség elsősorban a szilíciumszeletek gyártási folyamatában rejlik. 

Vizuális különbségek: A polikristályos napelemek kék színárnyalatúak, míg a monokristályos napelemek fekete színűek (bár a fényviszonyoktól függően megfigyelhető némi kékes fényvisszaverődés). Egy másik, a gyártási folyamat eredményeként észrevehető vizuális különbség, hogy a monoelemek nem mindig téglalap alakúak, mert hiányoznak a sarkok, ami azért van, mert kerek rúdból vágták ki őket. Néha azonban a monocellák is lehetnek tökéletesen téglalap alakúak. A képen látható panelek azért is különböznek, mert a polipanelek teljes cellásak, míg a monopanelek félcellásak. 

Polikristályos eljárás: 
A polikristályos ostyákat úgy állítják elő, hogy a nyers szilíciumot megolvasztják, és egy négyzet alakú öntőformába öntik, így öntve ki a poliszilícium ingotot. Ez az öntési folyamat nem igazítja tökéletesen a szilícium szerkezetét, ami azt eredményezi, hogy az ingotban sok egyedi szilíciumkristály képződik. A sok szilíciumkristály jellege okozza azt a pettyes, csillogó megjelenést és kék színt is, amelyről a polikristályos napelemek ismertek.

Mono half-cell panel and  full cell poly PV panel

Mono PERC ostya gyártás

Monokristályos eljárás:
A monokristályos ingotokat tiszta, finomított szilíciumból, húzásos eljárással alakítják ki. Ez az eljárás egy kristályrudat foglal magában, amelyet olvadt szilíciumba mártanak, és forgatják, miközben visszaemelik. Minden egyes alkalommal, amikor ezt elvégezzük, az öntvény (ingot) egy nagyobb kristállyá nő, mivel a szilíciumrétegek ezzel a folyamattal igazodnak egymáshoz. Az "egykristályos" elnevezés arra utal, hogy az ostya egykristályos szilíciumból készült. Az egykristályos ostyákban az áramot generáló elektronoknak nagyobb mozgástere van, így az egykristályos napelemek hatékonyabbak.

PERC:
A mono napelemeket szinte mindenhol mono PERC panelnek hívják. A PERC az angol "passivated emitter and rear contact" kifejezés rövidítése, másik elnevezése "hátsó cella". Az ilyen cellákkal épített napelemek a cella hátoldalán egy további réteggel rendelkeznek. Ez a kiegészítő réteg lehetővé teszi a napfény nagyobb mértékű befogását azáltal, hogy a nem elnyelt fényt visszatükrözi a cellába, és ezáltal nagyobb hatékonyságot biztosít.

Öntvényből ostya majd cella:
Mind a mono-, mind a policellák ezeken az általános lépéseken mennek keresztül. A szilícium öntvényt (ingot) vékony ostyákra szeletelik. Az ostya alsó oldalát alumínium pasztával szitanyomtatják, a felső oldalra pedig ezüst "ujjakat" (finom vonalakat) nyomtatnak, amelyek vezetik az elektromos töltést. A részletes előállítási folyamat ennél sokkal összetettebb, és néhány szempontot ez a rövid ismertetés nem tartalmaz.

Half-cell PV panel close up

Mono PERC napelem panelcsaládunk

Néhány évvel ezelőtt a polikristályos panelek jelentették az általános megoldást, és ezek tették ki a telepített és értékesített PV panelek túlnyomó többségét. Korábban mind poli-, mind mono paneleket forgalmaztunk. Idővel a mono PV panelek folyamatosan javuló ár/teljesítmény aránya miatt a poli technológia nagyrészt kiszorult. Jelenlegi PV portfóliónk kizárólag mono félcellás paneleket tartalmaz, amelyek optimális teljesítményt és értéket kínálnak ügyfeleink számára. 

three PV panels