homeowner in front of solar powered home
homeowner in front of solar powered home

Háztartási napelem panelek

Termelje meg magának a tiszta energiát, és spóroljon a költségeken.

Miért a napenergia a legjobb energia?

A PV (fotovoltaikus) napenergia sok szempontból felülmúlja a többi energiaforrást. Egyesíti a társadalmi, környezeti és gazdasági előnyöket, amelyeket a fenntarthatóság hármas kulcsának is neveznek. E három szempont kombinációja nem hagy kétséget afelől, hogy a fényelektromosság a jövőben egyre fontosabb energiaforrás lesz.

couple dancing at sunset

Ismerje meg a napenergia nyújtotta hármas előnyöket

1.  Gazdasági/pénzügyi előny             

Egyéni szinten, ha saját energiát termelünk, függetlenné válunk a hálózattól és a rendszeresen jelentkező áremelkedésektől. A PV-panelek ára az elmúlt két évtizedben elképesztő mértékben, 96%-kal csökkent, és a tendencia folytatódik, még ha lassabb ütemben is. Ennek eredményeképpen a PV napenergia a legolcsóbb energiatermelő forrás a bolygón.

2.  Környezeti előny  

Amint az várható volt, a PV napenergia az egyik legkörnyezetkímélőbb energiatermelő forrás. A cellák hatásfokának növekedésével folyamatosan javul a környezetre gyakorolt hatása. Régiótól függően a beruházás környezeti megtérülési ideje akár egy év is lehet, ráadásul a Sharp modulok 30 éves élettartamot ígérnek.

3. Társadalmi haszon

A napenergia társadalmi haszna, hogy a napenergia telepítése során helyben teremt munkahelyeket (például a napenergiát használó berendezéseket telepítő szakemberek számára). Nincs más olyan energiaforrás, amely több munkahelyet teremtene, így támogatva a társadalmi-gazdasági fejlődést. Makrogazdasági szinten lehetővé teszi az országok számára, hogy energiafüggetlenebbé váljanak, mivel a nap mindenhol süt, és így az energiaimport kevésbé lesz meghatározó.

Man in red t-shirt counts to three with his fingers

Napenergia tárolása, hogy éjjel-nappal használhassa azt

A napelemek csak addig termelnek áramot, amíg süt a nap. Különösen a lakóházak esetében a villamosenergia fogyasztás és a PV-rendszer energiatermelési csúcsidőszaka nem egyezik meg, mivel a termelés délben, a fogyasztás pedig reggel és este éri el a csúcspontját. Erre az eltérésre a megoldást a napenergia-tárolás vagy a naptelepek jelentik. A háttértárakkukkal felszerelt lakossági napelemek jelentősen növelik a villamosenergia-hálózattól való függetlenséget. Partnerhálózatunk bármelyik telepítője komplett napelemes csomagot állíthat össze az Ön otthonához. 


✓  alacsony villamosenergia-költségek - magas megtakarítás

✓  függetlenség az elektromos hálózattól

✓ megújuló energia

Diagram-solar-power-consumption-production

A napsütés árammá alakítása

A Föld mindössze 1 óra alatt több energiához jut a Napból, mint amennyit társadalmunk egy egész év alatt elfogyaszt. Legyen a Nap az új energiaszolgáltatója. A fotovoltaikus hatás lehetővé teszi, hogy a napfényből áramot termeljünk. Minden egyes fotovoltaikus napelem sok cellából áll, melyek szilíciumból, egy félvezető anyagból készülnek. Ezek a szilíciumcellák elnyelik a napfényt, és az elektronok mozgásba lendülnek, elektromos áramot teremtve. Ezt az egyenáramot (DC) a cella felületén található finom fémhuzalok, az úgynevezett ujjak fogják fel, majd vastagabb fémhuzalokon, az úgynevezett gyűjtősíneken keresztül távozik a cellából. Később ez az egyenáram egy napelemes inverterben váltakozó árammá (AC) alakul át. Ez az áram közvetlenül felhasználható vagy akkumulátorban tárolható.

A PV napelemek különböző méretekben kaphatók. Általában a 120 cellás (félcellás) modulokat használják kisebb tetőkre, például lakóházakra. A nagyobb, 144 cellás (félcellás) modulokat nagy létesítményekhez, például szabadföldi PV erőművekhez használják.

five Half-cell PV panels arranged