Félcellás napelemek

A félcellás napelem technológia előnyeinek magyarázata

A felhasználók számára a félcellás panelek legfőbb előnye a 2-3%-kal nagyobb modulteljesítmény és a magasabb összhozam. A félcellás modulban a szabványos teljes cellákat két egyenlő részre vágják. Ezen kívül a panelt egy felső és egy alsó félre is felosztják, és a félcellákat erre helyezik el.

A cellák felosztásával a cellánként generált energiát megfelezik, az ellenállási veszteségeket viszont a cellák és a modul szintjén egynegyedére csökkentik. Ezenkívül a felére csökkentett áram jelentősen csökkenti a cellák hőmérsékletét, így csökken a hot spot hatás is.

A három kicsi csatlakozódoboz, melyek mindegyike csak egy bypass diódával van felszerelve, kevesebb hőt továbbít az alul lévő cellákba. Ezek a tényezők megnövelik a teljes rendszer élettartamát, és a modul megfelezése szintén javítja az általános teljesítményt. Az előállított áram útja a modul megosztásával lerövidül, tovább csökkentve az ellenállási veszteségeket. A modul függőleges felszerelése is előnyösnek bizonyulhat árnyékolt helyzetekben. Ha a modul alsó része árnyékolt, akkor a felhasználók továbbra is 50%-os teljesítményt generálhatnak a felső felével, miközben egy egész cellás modul termelése teljesen lecsökken ilyen esetekben. Például előfordul földre telepített vagy döntött, tetőkre telepített rendszerek esetén, ahol sorok közötti leárnyékolás fordulhat elő. A félcellás modulokkal tehát magasabb teljesítmény és rendszerenként magasabb hozam érhető el.

A legújabb félcellás fotovoltaikus technológia

Néhány évvel ezelőtt a teljes cellás modulok jelentették a fő napenergia technológiát, és minden egyes PV panelhez egy csatlakozódoboz tartozott. A felezett cellás technológia a teljes cellás modulok továbbfejlesztése, mivel teljesítménybeli és megbízhatósági előnyöket kínál. A félcellás technológia jelenleg a legnépszerűbb megoldás a piacon, és műszaki előnyeik miatt jelenleg csak félcellás napelemeket forgalmazunk. 

Amint a grafikonon is látható, a félcellás technológia általánossá vált, és becsléseink szerint a következő tíz évben is ez marad a domináns technológia az iparágban, mivel a teljes cellás technológiát felváltja.

Fél cellás technológia piaci részesedés előrejelzése