IT Services

A technológiai beruházások a gazdasági visszaesés ellenére 2023-ban növekedni fognak az európai kkv-kban

  • Európa-szerte a kis- és középvállalkozások (kkv-k) csaknem fele a technológiai beruházások növelését tervezi idén
  • A felhőalapú migráció, a szerverfrissítések és a hardverfrissítések elsőbbséget élveznek a kihívásokkal teli üzleti környezet ellenére
  • A többség elismeri, hogy továbbra is aggódik a hibrid munkavégzés biztonságossága és az ahhoz való alkalmazkodás miatt

A ma bemutatott, 11 piacon közel 6000 céget vizsgáló páneurópai kutatás szerint a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére a technológiai befektetések idén növekedni fognak az európai kkv-k körében. A Sharp Europe, a vállalatok számára kínált üzleti technológiai termékek és szolgáltatások által megbízott felmérés azt mutatja, hogy a cégek csaknem egyharmada (31%) felhőalapú migrációs projektekkel foglalkozik, mivel a kkv-knek továbbra is foglalkozni kell a folyamatosan változó munkamódszerekkel és a hibrid munkavégzés okozta kihívásokkal.

A kutatás során 5770 kkv-s szakembert kérdeztek meg, köztük IT-döntéshozókat és informatikai beszerzésekért felelősöket Európa-szerte a legfontosabb üzleti és technológiai kihívásokról, valamint az IT-beruházási prioritásokról a következő 12 hónapban.

Az emelkedő költségek és egyéb üzleti kihívások ellenére a vállalkozások közel fele (45%) a tavalyinál nagyobb beruházást tervez, és mindössze csak 10%-uk tervezi csökkenteni azokat. Az európai kkv-k 56%-a több mint 20 000 angol fontot tervez informatikába invesztálni ebben az évben, 4%-uk pedig több mint 100 000 anfol fontot. Belgiumban és Svájcban fektetnek be a KKV-k a legtöbbet. Itt  a vállalkozások háromnegyede 20 000 és 100 000 angol font közötti összeget tervez.

Abban a tekintetben, hogy a befektetések mire irányulnak, a cégek csaknem egyharmada (31%) azt válaszolta, hogy a felhőbe való migrációs projektekre vagy a felhőszolgáltatások bővítésére fog összpontosítani idén, ennek okaként pedig a hibrid technológiai kihívásokat jelölték meg. Egyharmaduk (32%) azonban továbbra is a szerverek frissítésére vagy cseréjére fog összpontosítani, mivel a hagyományos informatikai telepítések is megmaradnak. Ezenkívül Európa-szerte a kkv-k több mint egyharmada tervez új hardverbe fektetni. A megkérdezettek mindössze 3%-a nem tervez semmilyen informatikai fejlesztést idén.

Az IT-biztonság a legnagyobb technológiai kihívás, amellyel az európai kkv-k úgy érzik, hogy a következő 12 hónapban szembe kell nézniük, így biztató előrejelzés, hogy tízből négy az IT-biztonság javításába fektet, például Spanyolországban 51% az IT-biztonságba való befektetést nevezi meg a legnagyobb prioritásnak.

Colin Blumenthal, a Sharp Europe IT-szolgáltatásokért felelős európai alelnöke megjegyzi:

„2023 még nagyobb kihívást jelent a vállalkozások számára, hogy növekedni tudjanak, de a kkv-k számára a zűrzavar is természetessé vált, ismét új utakat kell találniuk a továbblépéshez, miközben megkérdőjeleződik a hatékonyság, biztonság és prioritássá lépett elő a hozzáadott üzleti érték.

„Az elmúlt két év átalakította a vállalatok működését és az alkalmazottaik munkavégzését, továbbá kibővítette fenyegetettségüket. A munkaterhelések, a folyamatok és az adatok felhőbe és helyszíni infrastruktúrákra való folyamatos áthelyezése lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy olyan értékes ajánlatokat hozzanak létre, amelye támogatják a munkavállalók új generációját, amik kulcsfontosságúak lesznek a lehető legjobb tehetségek felvételében és megtartásában. Ugyanakkor, mivel minden eddiginél több információ található a nyilvános felhőben, nem meglepő, hogy a kkv-k úgy gondolják, hogy az IT-biztonság az egyik legfontosabb technológiai kihívás, amellyel az elkövetkező hónapokban szembe kell nézniük.

„Bíztató látni, hogy a kkv-k Európa-szerte felismerik a növekedés lehetőségeit az informatikai befektetések révén. Azok a prioritást élvező projektek, amelyek az elkövetkező hónapokban támogatást kapnak, nagyobb hatékonyságot, a sokféle hibrid munkaerő jobb menedzselését és az informatikai biztonság biztosítását segítik elő.

További magas szintű technológiai kihívások közé tartozik az IT mindenkori elérhetőségének biztosítása, valamint a navigációs rendszerek frissítése, a hibrid működési technológiai problémák és az üzletmenet folytonossága.

Ami az üzleti kihívásokat illeti, az emelkedő ellátási költségeket (32%) és általában a megélhetési költségek válságát (32%) tekintették a kkv-k a következő 12 hónapban a legnagyobb kihívásnak. A növekvő ellátási költségek (39%) és általában a megélhetési költségek (41%) adnak okot a legnagyobb aggodalomra az Egyesült Királyságban, míg Svédországban ez a legalacsonyabbak (26% és 27%). A tehetségek felkutatása és megtartása (27%), valamint a sokszínű hibrid munkaerő kezelése (27%) az elmúlt három év jelentős globális változásait követően szintén olyan jelentős kihívások, amelyeket az európai kkv-knak le kell küzdeniük.

Kutatás
A kutatást a Censuswide végezte 2023. február 1. és 2023. február 13. között, és 55770 informatikai döntéshozó és kkv-kon belüli IT vásárlásért felelős személy válaszolt rá 11 piacról, köztük az Egyesült Királyságból, Svédországból, Hollandiából, Svájcból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Ausztriából, Lengyelországból és Belgiumból.

A Sharp Europe-ról
A Sharp Europe számos üzleti technológiai termék és szolgáltatás révén lehetővé teszi a kis- és nagyvállalkozások és szervezetek teljesítményének növelését és a jövő munkahelyeihez való alkalmazkodást.
A londoni székhelyű Sharp Europe a magán- és közszférában, az oktatásban és a kormányzatban tevékenykedő ügyfeleket szolgálja ki. A portfólió a nyomtatóktól és a fejlett laposképernyős technológiáktól, az együttműködési platformokon át az IT-szolgáltatásokig terjed.

A Sharp Corporation részeként és a Foxconn támogatásával a Sharp Europe olyan új technológiai területeken fektet be és vezeti az iparágat, amelyek képesek megváltoztatni a világot. Kifejlesztette a világ első kereskedelmi forgalomban kapható 8K monitorát, és 2019-ben piacra dobta a világ első tanúsítvánnyal rendelkező Windows Kollaborációs Kijelzőjét.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Sharp Europe hogyan változtatja meg a munka jövőjét, látogasson el a www.sharp.hu oldalra.