cyber security awareness

Az európai kis- és középvállalkozások több, mint felénél nem térnek ki a főbb kiberkockázatokra az IT-biztonsági képzések kapcsán, annak ellenére, hogy az emberi tényezőből fakadó hibák a topplisták élén szerepelnek

  • A munkavállalói hibákat nagyobb kockázatnak tekintik, mint az iparági támadásokat és a biztonsági lefedettség hiányát.
  • A főbb biztonsági kérdésekre, mint például a jelszó-higiénia és a fájlok letöltése, a képzések jelentős százaléka nem vonatkozik.
  • Nincs növekedés vagy változás a képzésekben a hybrid modellre történő tömeges átállás ellenére sem.
     

Annak ellenére, hogy Európa-szerte tízből négy esetben (37%) a kkv-k számára az emberi hiba jelenti a legnagyobb IT-biztonsági problémát, az IT-képzésből hiányoznak a leggyakoribb kibergyenge területek egy ma közzétett új kutatás szerint.

A Sharp Europe; amely Európa-szerte szinte a legjelentősebb üzleti, technológiai termékeket és szolgáltatásokat kínálja a kkv-k számára; páneurópai felmérése aggasztó hiányosságot tár fel az IT-biztonsági kérdéseket érintő legfontosabb területek, és a vállalkozások által a leggyakoribb kiberkockázatok kezelését szolgáló speciális képzések között.

A kis- és középvállalkozások informatikai beszerzéséért felelős 5770 szakemberének bevonásával végzett kutatásból kiderül, hogy a kiberképzést nem követő, vagy azzal akár nem is rendelkező alkalmazottakat sokkal inkább tekintik a legnagyobb kockázatnak a vállalkozásukat érintő IT-biztonsági kérdésekben, mint a nagyszabású ipari támadásokat vagy a megfelelő védelem hiányából fakadó tényezőket. Egyharmaduk (28%) a korábbinál jobban tart a technológiai biztonsági kockázatoktól az alkalmazottak képzésének hiányossága miatt.

A képzés fontossága és az emberi hibákkal kapcsolatos aggodalmak ellenére a kutatás továbbá feltárja, hogy a vírustámadásokra, az adathalászatra, az adatvesztésre és a jelszótámadások (melyek mindegyike az európai kkv-k egyharmadát érinti) kezelésére nem terjed ki a képzés jelentős hányada. Tízből csak négy biztonsági képzési program foglalkozik a jelszavakkal, a fájlok letöltésével, az adatok biztonságos kezelésével, a biztonságos hálózathoz való csatlakozással vagy akár a be- és kijelentkezés alapjaival.

Colin Blumenthal, a Sharp Europe IT-szolgáltatásokért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az IT-biztonság éppúgy emberkérdés, mint technológiai kihívás. A vállalkozásoknak és szervezeteknek természetesen rendelkezniük kell minden megfelelő technológiával, például tűzfalakkal és víruskereső szoftverekkel, de olyan online biztonsági kultúrát is létre kell hozniuk, amely minden alkalmazottra kiterjed, nem csak az IT-csapatra és a felső vezetésre.

„Igazi aggodalomra ad okot, ha nem tartunk folyamatosan frissített kiberképzést az olyan mindennapi problémák kezeléséhez, mint a jelszavak megváltoztatása, az adathalász e-mailek észlelése és a fájlok letöltése. A mesterséges intelligencia által támogatott adathalász támadások közelmúltbeli megugrása a kifinomultság új szintjére emelkedik, ami azt jelenti, hogy egyre több vállalkozás sebezhetőbb a támadásokkal szemben, mint valaha. Ennek leküzdéséhez alkalmazottaiknak éberebbnek kell lenniük valamint meg kell tanulniuk kezelni ezeket a fokozódó és folyamatosan fejlődő fenyegetéseket. Végső soron ezek a képzési „fekete foltok” jelentős költséggel járhatnak a vállalkozásoknak.”

Annak ellenére, hogy a biztonsági aggodalmak a hibrid munkavégzésre való tömeges átállást követően általánosan megnövekedtek, Európa-szerte csak a cégek 41%-a növelte az IT-biztonsági képzést a hibrid modellre való átállás óta, és az európai kisvállalkozásoknak csak 36%-a foglalkozik a hibrid munkavégzéssel képzési programjaiban.

A kutatás azt is feltárta, hogy az európai kkv-k informatikáért felelős dolgozóinak mindössze 30%-a biztos abban, hogy megfelelő informatikai ismeretekkel rendelkezik.
 

A szerkesztő megjegyzései

Kutatás
A kutatást a Censuswide végezte 2023 első negyedévében, és 5770 informatikai döntéshozó és a kkv-k informatikai beszerzéséért felelős szakembere válaszolt 11 országból, köztük Ausztriából, Belgiumból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Hollandiából, Lengyelországból, Spanyolországból, Svédországból és Svájcból. és az Egyesült Királyságból.

A Sharp Europe-ról
A Sharp Europe számos üzleti technológiai termék és szolgáltatás révén lehetővé teszi a kis- és nagyvállalkozások és szervezetek teljesítményének növelését és a jövő munkahelyeihez való alkalmazkodást.

A londoni székhelyű Sharp Europe a magán- és közszférában, az oktatásban és a közigazgatásban tevékenykedő ügyfeleket szolgálja ki. A portfóliójuk a nyomtatóktól a fejlett laposképernyős technológiákon át, az együttműködési platformokra és az IT-szolgáltatásokra is kiterjed.

A Sharp Corporation részeként és a Foxconn támogatásával a Sharp Europe olyan új technológiai területeken fektet be és vezeti az iparágat, amelyek képesek megváltoztatni a világot. Kifejlesztette a világ első kereskedelmi forgalomban kapható 8K monitorát, és 2019-ben piacra dobta a világ első tanúsítvánnyal rendelkező Windows együttműködési kijelzőjét.
Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Sharp Europe hogyan változtatja meg a munka jövőjét, látogasson el a www.sharp.eu oldalra.